Spaghetti po mojemu




 Spaghetti z gęstym, pełnym mięsa sosem to jedno z naszych ulubionych dań. Pachnące, z dużą ilością cebulki i żółtego sera, jest daniem dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii.

Potrzebne nam:
- pół paczki makaronu spaghetti
- słoik (520 g) sosu bolognese
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1,5 dużej cebuli
- 3 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
- zioła prowansalskie
- czosnek w pudrze
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- tarty ser żółty

Przygotowanie:
 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich. Podajemy z makaronem, posypane sporą ilością żółtego sera.


Zima  we Włoszech

Komentarze