czwartek, 15 stycznia 2015

Pulpety bałkańskie z sałatką




  Eksperymentów ciąg dalszy. Dzięki niezliczonym książkom walającym się po mojej kuchni zawsze znajdzie się jakiś pomysł na obiad. Tu się trochę doda, tam się odejmie i nagle powstaje smakowity posiłek. A że nigdy (poza pieczeniem ciast) nie słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką.

Potrzebne nam:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym
przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.)
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- papryka słodka i ostra
- 2 duże szczypty cząbru (w originale 1/2 łyżeczki)
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta

Sałatka:
- 1/3 kapusty pekińskiej
- pół papryki
- 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
- 150 ml jogurtu naturalnego typ grecki
- 1 łyżka majonezu
- sól
- 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
 Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety, tak żeby ser był w środku. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nabić po 3 pulpety na każdy patyczek. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 minut. Po połowie czasu odwrócić na drugą stronę.
 Pekinkę umyć i pokroić na spore kwadraty. Wrzucić do miski. Dodać kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, posolić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.