Jaglanka z tartym jabłkiem, rodzynkami i cynamonem




 Najważniejsze podczas gubienia zbędnych kilogramów jest syte i zdrowe śniadanie. Postanowiłam więc przygotować kaszę jaglaną na słodko. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, ale bardzo mi posmakowała. Dodatek owoców i cynamonu świetnie współgra z delikatną kaszą.

Potrzebne nam:
- 200 ml chudego mleka
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- pół dużego jabłka
- łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka brązowego cukru
- pół garści rodzynek

Przygotowanie:
Mleko z cukrem podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Kaszę płuczemy na sitku pod gorącą wodą i dodajemy do mleka. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Po 5 minutach od wrzucenia kaszy do mleka, dodajemy jabłko, połowę rodzynek i łyżeczkę cynamonu. Mieszając gotujemy około 5-10 minut aż kasza napęcznieje. Gotową kaszę przekładamy do miseczki, ozdabiamy kilkoma plasterkami jabłka i posypujemy rozdrobnionymi rodzynkami.

Komentarze