Pizza rolls



 Sezon imprezowy w pełni, warto więc wykorzystać ten czas na podanie gościom smacznych i oryginalnych przegryzek. Finger food jest idealne na karnawałowe szaleństwa, no i nie musicie brudzić talerzy :) Pizza rolls to pyszne ruloniki z ciasta francuskiego z przyprawami i farszem przypominającym smakiem pizzę. Zasmakują każdemu fanowi fast foodów, no i nie zajmą dużo czasu podczas przygotowań.



Potrzebne nam:
- opakowanie ciasta francuskiego (330 g)
- 3-4 łyżeczki keczupu lub koncentratu pomidorowego
- 3 spore garście tartego sera żółtego
- garść oliwek
- 12 plasterków salami
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- ostra papryka

Przygotowanie:
 Ciasto rozkładamy na blacie i smarujemy z wierzchu koncentratem. Posypujemy przyprawami i żółtym serem. Wzdłuż ciasta układamy 2 rzędy z salami. Pomiędzy nimi i na zewnętrznej układamy pokrojone w plasterki oliwki. Całość bardzo ciasno zawijamy w roladę i kroimy na 24 krążki. Każdy krążek lekko spłaszczamy za pomocą noża lub ręki i układamy na blasze wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut.


 Rollsy bardzo dobrze komponują się z czerwonym winem i z piwem.
 Smacznej imprezy ;)

Komentarze