Galaretka dyniowo - pomarańczowa
Po przygotowaniu puree z dyni zostało mi sporo soku, który trzeba było odsączyć. Pomyślałam więc, że zrobię eksperyment i przygotuję galaretkę dyniową. Wyszła bardzo smaczna, lekko słodka i bardzo orzeźwiająca. Polecam spróbować każdemu, kto lubi domowe desery pozbawione chemii niewiadomego pochodzenia. W smaku bardzo przypomina melona.
Potrzebne nam (na 2 porcje):
- szklanka soku odsączonego z puree z dyni
- sok z jednej sporej pomarańczy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Sok z dyni mieszamy z sokiem pomarańczowym i podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie gorące (w temperaturze powyżej 36 st. zaczynają ginąć witaminy). Dodajemy cukier i żelatynę, dokładnie mieszamy. Przelewamy do kwadratowych miseczek na sosy i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.