Galaretka dyniowo - pomarańczowa




 Po przygotowaniu puree z dyni zostało mi sporo soku, który trzeba było odsączyć. Pomyślałam więc, że zrobię eksperyment i przygotuję galaretkę dyniową. Wyszła bardzo smaczna, lekko słodka i bardzo orzeźwiająca. Polecam spróbować każdemu, kto lubi domowe desery pozbawione chemii niewiadomego pochodzenia. W smaku bardzo przypomina melona.

Potrzebne nam (na 2 porcje):
- szklanka soku odsączonego z puree z dyni
- sok z jednej sporej pomarańczy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
 Sok z dyni mieszamy z sokiem pomarańczowym i podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie gorące (w temperaturze powyżej 36 st. zaczynają ginąć witaminy). Dodajemy cukier i żelatynę, dokładnie mieszamy. Przelewamy do kwadratowych miseczek na sosy i wstawiamy na całą noc do lodówki.



Komentarze