Wieprzowina w sosie kawowym po turecku




 Kuchnia turecka jest bardzo urozmaicona i bogata w smaki. Turcja od stuleci słynie z wyśmienitej kawy, wykorzystywanej zarówno jako napitek, jak i do podnoszenia walorów smakowych duszonego mięsa. Jako iż kawę uwielbiam w każdej postaci, postanowiłam zrobić ukłon w stronę tureckiej kuchni i przygotować ich tradycyjną przekąskę: kawałki wieprzowiny duszone w cebuli, czosnku i kawie (u mnie w formie obiadowej) . Żeby było bardziej egzotycznie, postanowiłam jako dodatek przygotować indyjskie chlebki naan - przepis na nie znajdziecie na blogu już jutro.


Potrzebne nam:
- 500 g wieprzowiny pokrojonej w kawałki na gulasz
- 2 duże cebule
- główka czosnku
- 180 ml dosyć mocnej kawy
- pół kostki masła (100g)
- suszone zioła: majeranek, oregano, bazylia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- odrobina maggi
- sól i pieprz

Przygotowanie:
W wysokiej patelni rozgrzać masło i obrumienić na nim mięso. Cebule pokroić bardzo drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa i podlać połową szklanki wody, następnie dusić przez parę minut, aż cebula zrobi się szklista. Następnie podlać kawą i dusić na wolnym ogniu przez około 40-45 minut. Dodać zioła, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. W szklance rozrobić mąkę z mlekiem i kilkoma łyżkami sosu. Wlać na patelnię i podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać odrobinę maggi, ewentualnie doprawić pieprzem i ziołami. Podawać z pitą, chlebkiem naan, kaszą bulgur lub kuskusem.

Komentarze