Galaretka kawowa




 Macie ochotę na deser, który daje kopa? Nic prostszego - wystarczy przygotować galaretkę kawową. To doskonały deser dla dorosłych (pamiętamy, że dzieci i kawa to nie najlepsze połączenie). Ostatnio w kuchni bardzo często wykorzystuję kawę i ten eksperyment wyszedł bardzo udany. Ja użyłam kawy rozpuszczalnej, chociaż jeśli macie ekspres do kawy, możecie wykorzystać mieloną. Ja na ekspres czekam z wielką niecierpliwością, ale na razie muszę sobie radzić bez niego.



Potrzebne nam (na 3 porcje):
- 1,25 szklanki wrzątku
- 0,75 szklanki mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
*dodatkowo:
- bita śmietana

Przygotowanie:
Kawę zalać wrzątkiem, posłodzić i wymieszać z mlekiem. Dodać żelatynę i mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie przelać ciepłą galaretkę do szklanek i odstawić do ostudzenia. Galaretkę w temperaturze pokojowej wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Podawać udekorowaną bitą śmietaną.



Komentarze