Lody o smaku kiwi (bez maszyny)



Marzyły mi się od dawna. Domowe lody na śmietanie, zrobione w mojej kuchni bez użycia maszyny. No i stało się. Szkoda tylko, że zaczęłam je robić około 19... W efekcie chociaż smaczne, są stosunkowo twarde. Dlatego nauczka na przyszłość - lody należy miksować 5-6 razy, co godzinę. Dzięki temu będą miały przyjemniejszą strukturę, będą bardziej napowietrzone i łatwiejsze w nakładaniu.

Potrzebne nam (na około 1,25 litra):
- 5-6 kiwi (muszą być bardzo dojrzałe, inaczej nasze lody mogą wyjść lekko gorzkie)
- 330 ml śmietany
- 150 ml mleka lub jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:
 Kiwi obrać i pokroić w małe kawałki, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę, mleko i cukier i miksować około 2-3 minuty, żeby składniki dobrze się połączyły. Przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co godzinę wyjmować i ponownie miksować. Czynność powtórzyć 5-6 razy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać z owocami lub bitą śmietaną.


Akcja lodowa 2015

Komentarze