Muffiny kakaowe z cytrynowym nadzieniem



 Muffinki to wypieki, za którymi przepadam. Niezależnie - słodkie czy wytrawne, zawsze wychodzą przepyszne. Tym razem postawiłam na klasyczne kakaowe muffiny z nieco szalonym dodatkiem kwaśnego i odświeżającego kremu lemon curd. To opcja idealna dla osób, które nie lubią zbyt słodkich smakołyków.



Potrzebne nam (na 14 muffinek):
- 250 g mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek kakao
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
*nadzienie:
- słoiczek lemon curdu (ok. 200g)
 (O tym jak zrobić lemon curd pisałam tutaj klik)
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a drugiej - mokre. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy drewnianą łyżką. Do silikonowych foremek ustawionych na blasze rozdzielamy połowę masy. Następnie do każdej foremki nakładamy po 1-1,5 łyżeczki lemon curdu uważając, by nie dotykał krawędzi (krem trzeba rozłożyć delikatnie na sam środek foremki). Następnie do foremek rozdzielamy pozostałe ciasto. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

 Jeśli chcecie, żeby Wasz deser wyglądał bardziej elegancko, napełnijcie ciastem i kremem ceramiczne kwadratowe naczynia żaroodporne o wymiarach 6cmx6cm u podstawy. Z podanych składników wyjdzie Wam 7 takich deserów.


Komentarze