Walentynkowe czekoladowe serca




 Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, dlatego ten tydzień będzie wyjątkowo słodki ;) Dzisiaj przygotowałam dla Was cudownie czekoladowe ciasteczka, oczywiście w kształcie serduszek. W końcu to propozycja na Walentynki ;) Możecie je ozdobić dodatkowo różowym lukrem, wtedy będą się prezentowały jeszcze lepiej.



Potrzebne nam (na 50 ciasteczek):
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 4 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

 Przygotowanie:
 Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Gotowe wstawiamy na godzinę do lodówki. Ponownie wrabiamy (tylko pół minuty). Chodzi o to, żeby ciasto się nie łamało podczas wałkowania, ale żeby nie było też zbyt miękkie. Wałkujemy na grubość kilki milimetrów i foremką serduszkiem wykrawamy ciasteczka. Te układamy na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Walentynkowe menu

Komentarze