Krewetki z patelni - Walentynkowa kolacja





 Krewetki to idealna propozycja na romantyczną kolację, a ich przygotowanie zajmuje jedynie 5 minut.  My je uwielbiamy, choć ostatnio jemy je dosyć rzadko. Dlatego postanowiłam w końcu je przygotować. Tym bardziej, że mój kochany mężczyzna wyjeżdża i Walentynki spędzimy osobno :( . 
 Wczoraj podałam krewetki z bagietką, ale doskonale pasuje do nich również makaron ryżowy. I koniecznie musi być wino, najlepiej białe, chociaż różowe z domieszką cytrusów też będzie idealnie harmonizować ze smakiem całego dania.




Potrzebne nam:
- 200 g rozmrożonych krewetek średniej wielkości
- papryczka pepperoni czerwona
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- odrobina pieprzu i soli
- limonka
- bagietka z masełkiem czosnkowym lub makaron ryżowy

Przygotowanie:
 Jeśli krewetki są oczyszczone to wystarczy je przemyć pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Jeśli nie są oczyszczone, to nacinamy je od strony grzbietu i wyjmujemy cienkim nożykiem jelito (cienką czarną nitkę). Bagietkę wstawiamy odpowiednio wcześnie, żeby wszystko było gotowe naraz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Papryczkę i czosnek szatkujemy na cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy około 1 minuty, żeby smaki rozeszły się po patelni. Oprószamy pieprzem, nakładamy krewetki, smażymy po 1,5 minuty z każdej strony i na 40 sekund odwracamy rozcięciem do dołu. Oprószamy solą i wykładamy na talerze. Podajemy z bagietką lub makaronem ryżowym (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz pokrojoną na cząstki limonką i dobrym winem. Enjoy!
zBLOGowani.pl
Walentynkowe menu

Komentarze