Krem czosnkowy na ostro




 Przedstawiam Wam kolejną zupę-krem. Tym razem postawiłam na coś wzmacniającego odporność. A co pomaga nam w okresie jesienno-zimowym bardziej niż czosnek? Zupa z czosnku! A konkretniej: aksamitny, gładki i niebiańsko pyszny krem z czosnku z ostrą papryczką. Przy takim obiadku żadna infekcja nie ma szans.



Potrzebne nam:
- pół dużej cebuli
- 20 ząbków czosnku
- papryczka pepperoni
- 2 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu
- 150 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- chili pieprz cayenne
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w krążki papryczkę i podsmażyć razem minutę. Podlać bulionem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Delikatnie przestudzić i zmiksować na gładką masę. Dodać kremówkę i doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Podawać ciepły. ZUPA KREM

Komentarze