Pączki kawowe z imbirem




 Tłusty Czwartek nie może obejść się bez pączków. Dziś przygotowałam więc dla Was mini pączuszki w egzotycznej odsłonie. Kawowe ciasto z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczowej otulone cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Mniam!

Potrzebne nam:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1,5 łyżeczki imbiru mielonego

- 1,25 szklanki mąki pszennej
   plus 5 łyżek mąki
- 80 g masła
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 4 jajka
-  cukier puder
- cynamon
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
 Mleko, kawę, masło, sól, cukier, imbir i skórkę pomarańczową zagotować na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i dodać 1,25 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Garnek postawić na 2-3 minuty na bardzo małym ogniu i mieszać ciasto, aż zacznie odchodzić od garnka. Delikatnie przestudzić i dodawać kolejno jajka, przy czym ciasto musi wchłonąć jajko przed dodaniem kolejnego. Dodać resztę mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Olej rozgrzać w garnku. Dwiema łyżkami formować z ciasta kulki i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder i cynamon wymieszać w proporcji 1:1 (ja użyłam po 2 łyżeczki obu), po czym obtoczyć w nim pączki.



Komentarze