Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy




 Gdy za kuchennym oknem pojawiają się na kasztanie pierwsze pąki, to nieomylny znak - wiosna jest tuż tuż. A z wiosną i nadchodzącym po niej latem kojarzą mi się pyszne, pełne smaku i witamin, chłodniki. Może i aura nie sprzyja zajadaniu zimnego chłodnika w środku dnia, ale zapach świeżych warzyw i koperku podczas zakupów popchnął mnie do przygotowania też pysznej witaminowej bomby.



Potrzebne nam:
- 200 g jogurtu naturalnego
- pół ogórka długiego
- 4-5 sporych rzodkiewek
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rzodkiewki kroimy na cieniutkie półplasterki. Z ogórka wydrążamy łyżeczką pestki i tarujemy go na dużych oczkach tarki. Umyty i osuszony koperek szatkujemy bardzo drobno i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły.

 Jeśli chcecie podać taki chłodnik na Wielkanoc, proponuję dodać do niego ugotowane na twardo przepiórcze jaja.

Komentarze