Zupa krem z brokuła




 W mojej kuchni króluje zielony, stąd pomysł na dzisiejszą zupę brokułową z serkiem topionym i koperkiem. Bardzo dawno jej nie przygotowywałam i stwierdziłam, że nadszedł najwyższy czas by się z nią przeprosić. Cudownie kremowa, aromatyczna, w pięknym pastelowym kolorze, zachęci do jedzenia nawet bardzo wybredne osoby. No i przede wszystkim, jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu.



Potrzebne nam:
- 2 brokuły
- włoszczyzna
- 3-4 małe ziemniaki
- pęczek koperku
- opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować bulion i odcedzić z warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody. Umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić razem z różyczkami brokuła do bulionu warzywnego. Dodać serek topiony oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie zmiksować na gładką masę i doprawić. Z koperku usunąć grubsze kawałki łodyg i posiekać go dosyć drobno. Dodać do zupy i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Zupę podawać skropioną odrobiną oliwy.


Komentarze