piątek, 17 kwietnia 2015

Tapenada z czarnych oliwek



 Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek to hiszpański dodatek do pieczywa. Choć nie wygląda zbyt smacznie, to uwierzcie mi - jest warta wypróbowania. Doskonała jako przekąska w ciągu dnia, podana na grzankach świetnie zastąpi lunch.



Potrzebne nam:
- 30 czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki soki z limonki
- papryczka chili marynowana
- sól, pieprz
- chili w proszku
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

Przygotowanie:
 Oliwki i papryczkę szatkujemy bardzo drobno lub miksujemy w blenderze. dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i chili, dolewamy olej i całość mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z kromkami bagietki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.