Koktajl bananowo-truskawkowy na mleku
W końcu nadeszła, z lekkim opóźnieniem, piękna wiosna ze słonkiem i kwitnącymi krzewami. A z wiosną naszła mnie ochota na lżejsze, zdrowsze jedzenie i napoje. I właśnie dlatego postanowiłam częściej przyrządzać koktajle, zupy i zacząć robić zdrowe sałatki. Dlatego teraz na moim blogu znajdziecie więcej lekkich przepisów, adekwatnych do wiosennej, rześkiej atmosfery. Na pierwszy ogień poszedł koktajl bananowo-truskawkowy, gdyż niemiłosiernie tęsknię za latem i świeżymi truskawkami, z których w tym roku planuję zrobić mnóstwo smacznych dań.
Potrzebne nam:
- 450 g mrożonych lub świeżych truskawek
- 2 banany
- 450 ml mleka 2%
- solidna łyżeczka miodu
- 1-2 łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
Truskawki, jeśli są mrożone, zostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, żeby lekko odmarzły. Następnie wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Do tak przygotowanego sorbetu wkroić banany, dodać miód, sok z limonki oraz mleko i ponownie zmiksować. Jeśli wolicie rzadsze lub słodsze koktajle, wystarczy dodać mleka lub miodu.
Jako że jemy oczami, postanowiłam koktajl ozdobić plasterkami banana i połówkami truskawki. Mojemu mężczyźnie bardzo on smakował, mam nadzieję że i Wy się skusicie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.