Serowe kulki marynowane w oliwie




 Jeśli przygotowujecie imprezę Sylwestrową w swoim domu, to przydadzą się własnoręcznie przygotowane przekąski. Oczywiście jeśli chcecie spędzić ten wieczór w towarzystwie kilku paczek chipsów i precelków, to nikt Wam nie broni. Ja co roku przygotowuję coś sama - jest dużo zdrowiej i smaczniej. W tym roku proponuję Wam, żebyście przygotowali domowy ser. I uwierzcie mi, to wcale nie jest trudne. Potrzebny będzie jogurt grecki, sól i ulubione przyprawy. Do tego smakowy olej lub oliwa. Ale od początku :)



Potrzebne nam:
*na ser:
- 1 kg jogurtu greckiego
- duża szczypta soli
- 2-3 łyżeczki ziół toskańskich lub innej przyprawy
* jeśli chcecie zrobić kuleczki serowe dodajcie:
- ulubione zioła, rozdrobnione orzechy lub sezam
- oliwę z oliwek (z dodatkiem chili lub czosnku)

Przygotowanie:
 Sito wykładamy tetrową pieluchą lub gazą i układamy na misce. Jogurt mieszamy z przyprawami, wykładamy na sito, a gazę mocno zawiązujemy, tak żeby odsączyć nadmiar płynu. Zostawiamy w lodówce na 3 dni. Po tym czasie ser wyjmujemy z gazy i formujemy z niego kuleczki, które obtaczamy w przyprawach i zanurzamy w oliwie. Zostawiamy na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. Takie kuleczki można jeść solo lub rozsmarować na kanapce.


Komentarze