czwartek, 10 grudnia 2015

Kurczak w sosie mole poblano



 Mole to określenie meksykańskich sosów na bazie passaty pomidorowej, ostrych papryczek i gorzkiej czekolady. W zależności od użytych składników i sposobu podania rozróżniamy kilka rodzai mole. Dziś skupimy się na mole poblano, sosie z dodatkiem orzechów, anyżu, cynamonu i wielu innych wspaniałych przypraw, których połączenie wynosi nas na nowy poziom smaku. Danie przygotowałam w ramach konkursu marki Wedel, choć muszę przyznać, że długo szukałam powodu, żeby przygotować tę potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów.



Potrzebne nam:
- 500 g piersi kurczaka
- 500 g czekoladowego makaronu
- 3 szklanki bulionu
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 gwiazdki anyżu
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 papryczki pepperoni
- 15 kropli tabasco
- chili
- cynamon mielony
- 4 cm kory cynamonu
- 4 goździki
- 3 łyżki orzeszków arachidowych solonych
- 3 łyżki sezamu (+ trochę do posypania potrawy)
- 4 łyżki migdałów bez skórek
- 1 niepełna łyżeczka nasion kolendry
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki kakao

Przygotowanie:
 W garnku podgrzać oliwę i podsmażyć na niej posiekaną cebulę, czosnek, papryczki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w mniejsze kawałki, anyż, goździki, kolendrę i korę cynamonu. Smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Migdały, arachidy i sezam zmielić i podprażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni.  Dodać do sosu razem z kolejną szklanką bulionu, cynamonem, rodzynkami, solą, cukrem i gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zestawić z kuchenki na kolejne 15 minut. Z garnka wyjąć anyż, korę cynamonu oraz goździki, a sos zmiksować. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia. Dorzucić połamaną na kostki czekoladę oraz kakao, doprawić chili oraz tabasco.  Gotować przez 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest za gesty, dodać bulionu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.