Ciasto czekoladowe bez jajek i masła




Dziś mam dla Was bardzo proste ciasto, do którego przygotowania wystarczą Wam: kilka składników, drewniana łyżka, miska i naczynie żaroodporne. Samo ciasto jest bez jajek i bez masła, jedynie do polewy i kremu dodałam odrobinę masła, ale można pominąć ten składnik. Jeśli nie macie miksera, to możecie zrezygnować z kremu, a zamiast niego użyć do przełożenia konfitury lub gotowego kremu czekoladowego.



Potrzebne nam:
- 3 szkanki mąki pszennej
- 1,75 szklanki cukru
- 6 kopiastych łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 szklanki wody
*Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g czekolady z nadzieniem karmelowym (ja użyłam milki)
- 25 g masła lub 2 łyżki mleka roślinnego
* Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 3 czubate łyżeczki konfitury malinowej
- 50 g miękkiego masła (można pominąć)
* Dodatkowo:
- cukrowe płatki śniegu i perełki

 Przygotowanie:
 Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, zalewamy wodą i octem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy do suchego patyczka (około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia.
 Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Składniki na krem miksujemy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty. Gotowy wykładamy na blat z ciasta i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Posypujemy cukrowymi ozdobami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

 Jeśli chcecie mieć jak najmniej zmywania, naczynie wyłóżcie papierem do pieczenia :)


Komentarze