Trufle czekoladowe z kokosem




 Dziś mam dla Was przepis na trufle, które przygotowałam na naszą imprezę urodzinową. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, doskonałe do zrobienia razem z dziećmi. Kokos możecie zastąpić posiekanymi orzechami.

Potrzebne nam (na ok.22 trufle):
- 300 g gorzkiej czekolady
- 300 ml chudego mleka
- 250 g mleka w proszku
- opakowanie wiórek kokosowych



Przygotowanie:
 Czekoladę połamać na drobne kawałki i wrzucić do rondelka z mlekiem. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać mieszając do roztopienia czekolady. Odstawić na 5-10 minut do przestudzenia. Następnie dodać mleko w proszku i 2 łyżki wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę umieścić w lodówce do stężenia. Gdy masa zgęstnieje, rękoma formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Schować do lodówki do momentu podania. Trufle utrzymają świeżość około tygodnia jeśli będą przechowywane w lodówce.

Komentarze