Razowe spaghetti z sosem serowo-brokułowym i szynką




 Kochani, znów to robię. Znów każę Wam czekać prawie tydzień na jakikolwiek post... Ostatni tydzień był dość ciężki - poszukiwania nowej pracy, gdy jeszcze się pracuje, mogą człowieka całkowicie wyczerpać. Niemniej jestem bardzo zadowolona z efektów tych poszukiwań. Nie chcę zapeszać, ale chyba w końcu znalazłam pracę idealną. Wszystko okaże się pod koniec tygodnia.



 A póki co mam dla Was makaron z prostym w przygotowaniu sosem. Pyszne i sycące danie dla osób, które nie mają czasu siedzieć w kuchni. Dla tych, którzy (tak jak ja) cały tydzień spędzili żywiąc się jogurtami i zbożowymi batonikami, przeplatanymi czasem przez poczciwą kanapkę.

Potrzebne nam (dla 2 osób):
- pół opakowania makaronu razowego (spaghetti)
- małe opakowanie śmietany 12%
- cały brokuł
- 15-20 dag szynki konserwowej dobrej jakości
- 100 g serka topionego o wyrazistym smaku
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:
 Makaron ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Brokuł podzielić na małe różyczki i blanszować max 2-3 minuty. Śmietanę przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu razem z podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące.

Komentarze