Chipsy z pietruszki
Dziś będzie prosty i smaczny przepis na chipsy. Tak, dokładnie - na chipsy. Ale żeby nam za bardzo w biodra nie poszło, proponuję zdrowszą wersję - pieczoną w piekarniku pietruszkę, pokrojoną w cienkie plastry i posypaną ulubionymi przyprawami.
Potrzebne nam:
- 2-3 spore pietruszki
- ulubione przyprawy
- odrobina oliwy
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki lub noża tniemy wzdłuż w cienkie plasterki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, smarujemy delikatnie oliwą i oprószamy przyprawami. U mnie jest to sól, czerwone curry oraz imbir. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a blaszkę z chipsami zostawiamy w środku (podczas stygnięcia pieca nasze chipsy się wysuszą). Gotowe chipsy przekładamy na papierowy ręczniczek, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Można uzyskać ciekawe doznania - (smakowe)Czy zamiast pietruszki której nie mam -można użyć pasternaku-podobny smak - też ma białe korzenie -
OdpowiedzUsuńOczywiście! Takie chipsy będą nawet trochę zdrowsze, bo pasternak nie wchłania metali ciężkich znajdujących się w nawozach. Możesz tez użyć buraków, marchewki lub batatów.
Usuń