sobota, 5 września 2015

Chipsy z pietruszki




 Dziś będzie prosty i smaczny przepis na chipsy. Tak, dokładnie - na chipsy. Ale żeby nam za bardzo w biodra nie poszło, proponuję zdrowszą wersję - pieczoną w piekarniku pietruszkę, pokrojoną w cienkie plastry i posypaną ulubionymi przyprawami.

Potrzebne nam:
- 2-3 spore pietruszki
- ulubione przyprawy
- odrobina oliwy



Przygotowanie:
 Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki lub noża tniemy wzdłuż w cienkie plasterki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, smarujemy delikatnie oliwą i oprószamy przyprawami. U mnie jest to sól, czerwone curry oraz imbir. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a blaszkę z chipsami zostawiamy w środku (podczas stygnięcia pieca nasze chipsy się wysuszą). Gotowe chipsy przekładamy na papierowy ręczniczek, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

2 komentarze:

  1. Można uzyskać ciekawe doznania - (smakowe)Czy zamiast pietruszki której nie mam -można użyć pasternaku-podobny smak - też ma białe korzenie -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Takie chipsy będą nawet trochę zdrowsze, bo pasternak nie wchłania metali ciężkich znajdujących się w nawozach. Możesz tez użyć buraków, marchewki lub batatów.

      Usuń

Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.