Pałki z kurczaka w miodowo-cynamonowej marynacie




 Dziś będzie aromatycznie i smacznie. Uwielbiam marynować mięso, dzięki temu uzyskuje niesamowity smak i zapach. Tym razem postawiłam na połączenie miodu z cynamonem i goździkami podkręcając nieco smak pieprzem kajeńskim. Mięso wyszło bardzo delikatne, miękkie i soczyste.



Potrzebne nam (na 2 porcje):
- 4 pałki z kurczaka
*marynata:
- sok z połówki cytryny
- 2 pełne łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- 5-6 goździków
- spora szczypta kardamonu
- sól
- pieprz
- chili

Przygotowanie:
  Składniki na marynatę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie umyte i wysuszone pałki wkładamy do woreczka i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia woreczek rozrywamy, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.
  Ja podałam kurczaka z sałatką z marynowanych ogórków i niemieckimi knedlikami ziemniaczanymi, ale równie dobrze możecie podać mięso z ryżem czy tłuczonymi ziemniakami.

Komentarze