Rozgrzewający krem z dyni
Potrzebne nam:
- dynia hokkaido (800g)
- 4 cm kawałek korzenia imbiru
- duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- szczypta suszonego czosnku
- 1,5 łyżki pasty sambal oelek
- 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 165 ml mleczka kokosowego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- krem z octu balsamicznego
- groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z dodatkiem sambalu. Następnie zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe (można odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i gotujemy około 20 minut. Zupę miksujemy i przecieramy przez sito i ponownie stawiamy na palniku. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podajemy ozdobiony kleksami mleczka kokosowego lub kremem balsamicznym i posypany groszkiem ptysiowym.
Z racji zbliżającego się Halloween ozdobiłam mój krem pajęczyną z kremu balsamicznego. Myślę, że na tak ozdobioną zupę skusi się każdy niejadek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.