Kalafiorowa z drobiem
Kalafiorowa z tego przepisu jest delikatna w smaku, a dzięki dodatkowi mięsa z kurczaka bardzo pożywna. Doskonała również dla dzieci.
Potrzebne nam:
- kalafior
- 2 marchewki
- 5-6 małych ziemniaczków
- 250 g mięsa z piersi kurczaka
- por (biała część)
- kawałek selera
- 2 małe pietruszki
- 3 kostki bulionowe
- śmietana 18% (4-5 łyżek)
- sól
- pieprz
- maggi
- pieprz kajeński
- koperek
Przygotowanie:
Do garnka wlać 2 litry zimnej wody. Włożyć umyte i obrane por, marchewki, seler oraz pietruszki, Gotować około 15 minut, następnie wyrzucić wszystko poza marchewką (tę ostatnią pokroić w plasterki). Dodać pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Wymieszać z kostkami bulionowymi i gotować na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować jeszcze 15-20 minut uważając, żeby nie rozgotować kalafiora. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wymieszać z zawartością garnka nie doprowadzając do ponownego zagotowania. Całość doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem.
dobre, ale takie sobie.. :(
OdpowiedzUsuńZdecyduj się. Albo dobre, albo takie sobie.
Usuń