Cukinia w zalewie musztardowej z chili




  Po kilku dniach bez znaku życia powracam do Was z kolejnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie octowej z musztardą i pieprzem kajeńskim. Cukinia z tego przepisu zasmakuje amatorom ostrych dodatków. Wprost pali w "gębie", ale oczywiście można dać mniej pieprzu kajeńskiego, a więcej musztardy. Wtedy proporcje się wyrównają. Niemniej, cieszę się iż wyszły tak pikantne - obiad z ich dodatkiem szybko rozgrzeje i poprawi humor.



Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml):
- 5 średnich cukinii (około 2,3 kg)
- 2 cebule
- 1,2 l wody
- niepełna szklanka octu 10%
- 8 łyżek musztardy bawarskiej
- łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 2,5 łyżki soli
- 1,25 szklanki cukru
*do każdego słoika:
- 4 ziela angielskie
- liść laurowy

Przygotowanie:
 Cukinię obrać, wydrążyć pestki, a resztę pokroić w paski. Tak przygotowane kawałki cukinii włożyć do spasteryzowanych słoików. Do każdego słoika dać ziele angielskie i liść laurowy. Cebule pokroić w pół-talarki lub kostkę i rozdzielić po trochu do słoików.
  Wodę z octem, solą, i cukrem zagotować. Dodać pieprz kajeński oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Przygotowaną zalewą zalać cukinię, a słoiki mocno zakręcić. Tak przygotowane słoiki pasteryzować około 3 minut. Zbyt długa pasteryzacja sprawi, że cukinia straci sprężystość i smak.  Gotowe słoiki najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu (niezbyt ciepłym). U mnie rolę spiżarni przejęła zbędna szafa :)

Komentarze