Lemoniada truskawkowa




 Nie ma to jak lemoniada w gorący letni dzień. U mnie w domu króluje taka z truskawkami, bez cukrowa lub z odrobiną miodu. Doskonałym pomysłem na podkręcenie jej smaku jest dodanie kostek lodu z miętą ogrodową.

Potrzebne nam:
- pół kilograma truskawek
- 3 cytryny
- 1,5 litra zimnej wody
- 1-2 łyżeczki miodu



Przygotowanie:
Cytryny przez kilka minut rolować dłonią po blacie, dzięki czemu puszczą więcej soku. Następnie przeciąć każdą wszerz na pół i za pomocą widelca wycisnąć jak najwięcej soku. Truskawki umyć i odszypułkować. pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka z sokiem cytrynowym. Dodać odrobinę miodu i zalać 1,5 litra zimnej wody. Podawać z lodem i plasterkami cytryny.



Komentarze