Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem




 Mój gastronomiczny idol Gordon Ramsay wziął sobie za cel uświadomić ludziom, jak ważna jest celebracja niedzieli. Większość ludzi w ten dzień nie pracuje, ale zamiast spędzić popołudnie przy wspólnym stole umacniając więzi, woli posiedzieć przed komputerem lub zjeść na mieście. Podobnie jak Gordon uważam, że niedziela jest od tego, żeby spędzić czas w gronie najbliższych. Przygotować smaczny obiad, zrobić deser i spędzić czas posiłku razem. Żeby jednak nie przesiedzieć całej niedzieli przy garach, dobrze jest sprawnie rozplanować prace lub przygotować szybki i jednocześnie bardzo smaczny deser. Ciasto ucierane przygotujecie bardzo szybko, a podczas oczekiwania możecie zając się czymś innym. Możecie je przygotować tak jak ja, z truskawkami, ale doskonałe będą również czereśnie czy śliwki. Podane składniki wystarczą na tortownicę o przekroju 24cm.



Potrzebne nam:
*na ciasto ucierane (wszystko w temperaturze pokojowej):
- 4 spore jajka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
* dodatkowo:
- 500 g świeżych truskawek
- kilka łyżek wiórek kokosowych
* na kruszonkę:
- szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 4-5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sól cały czas ubijając. Następnie dodać jajko, ubijać aż połączy się z resztą składników. Dodać kolejne jajka, po każdym ubijając masę. Mąkę przesiać z  proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy i wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.

  Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Do tak przygotowanej przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ciasta i ułożyć na wierzchu odszypułkowane i pokrojone w połówki truskawki, całość posypać kokosem.

 Przygotować kruszonkę: masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i energicznie rozetrzeć je w palcach tak, by powstały grudki. Posypać kruszonką ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 40 minut (termoobieg). Jeśli po tym czasie ciasto jest wilgotne, pozostawić w piekarniku na kolejne 5 minut. Gotowe wystudzić.

Komentarze