Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami.




 Faszerowane warzywa są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Do tego ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie zrujnuje kieszeni. Ja postanowiłam nafaszerować bakłażany, które do tej pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące.

Potrzebne nam (dla 4 osób):
- 2 bakłażany
- szklanka kaszy jęczmiennej
- papryka czerwona
- mała cukinia

- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 200 g startej mozzarelli
- sól
- pieprz
- chili
- suszona lub świeża bazylia

Przygotowanie:
 Kaszę ugotować w bulionie. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć pestki i zasypać odrobiną soli, żeby wciągnęła gorycz. Po 10 minutach bakłażany przepłukać pod zimną wodą. Kaszę wymieszać ze startą cukinią i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Dodać mozzarellę i doprawić, po czym wymieszać. Połówki bakłażana napełnić farszem i ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec przez 45-50 minut.

Komentarze