Zielona zupa




 Zdrowego jedzenia ciąg dalszy, czyli zielona zupa ze szpinaku i groszku z jajkiem na miękko. Prosta i szybka w wykonaniu o słodkawym smaku przełamanym świeżością mięty ogrodowej.

Potrzebne nam:
- 2 udka z kurczaka
- 1,5 szklanki zielonego groszku
- pół opakowania mrożonego szpinaku lub 150 g świeżego
- 3 ziemniaki
- spora marchewka
- 2 łyżki koperku
- sól

- pieprz
- kostka bulionowa
- suszona mięta ogrodowa
- ziele angielskie 3 szt.
- liść laurowy
- po 1 jajku na miękko na osobę

Przygotowanie:
 Umyte udka wkładamy do garnka wypełnionego 1,5 litra zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmujemy mięso i ściągamy szumy. Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu aż marchewka przestanie być twarda, po czym kroimy ją w kostkę. Dodajemy szpinak i groszek, gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku i dodajemy świeży koperek oraz miętę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z przekrojonym na pół jajkiem na miękko.

Komentarze