Niskosłodzony dżem truskawkowy




 Nigdy nie robiłam przetworów. Dlatego też postanowiłam, że w tym roku nadrobię braki i przygotuję cały ogrom zimowych zapasów. Zaczęłam oczywiście od... truskawek. Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego warto zamknąć smak lata w słoiczkach i zachomikować na smutne jesienne dni.

Potrzebne nam (na 4 słoiki po 400 ml):
- 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek
- 330 gram cukru
- konfitur-ex



Przygotowanie:
 Truskawki przebrać, umyć i odszypułkować. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie dosypać konfitur-ex, włączyć palnik na średnim ogniu i gotować dżem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania zebrać z wierzchu pianę i gotować jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem do ostudzenia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.




 Sezon przetworów uważam za otwarty! :)

Komentarze