Guacamole - pasta z awokado



 Kuchnia meksykańska to przede wszystkim różnorodność i wyrazistość smaków. Jednym ze sztandarowych meksykańskich dodatków jest guacamole, czyli pasta z awokado, soli i limonki, podawana najczęściej z nachos. Świetna nie tylko do kukurydzianych chipsów, ale również ze zwykłym chlebem lub pumperniklem, jest również skarbnicą prozdrowotnych składników. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom "złego" cholesterolu, dostarcza nam potasu, magnezu, wapnia i witamin: A, z grupy B, PP, K.



Potrzebne nam:
- dojrzałe awokado
- sól
- pieprz czarny mielony
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki soku i skórka z limonki

Przygotowanie:
Awokado kroimy w drobną kostkę po czym rozcieramy na pastę ( lub używamy blendera). Dodajemy odrobinę soli, pieprzu, szczyptę chili (pieprzu cayenne), sok i skórkę otartą z całej limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i w miarę potrzeb ponownie doprawiamy. Podajemy z nachosami lub ulubionych chlebem.

Komentarze