Pierniczkowa kasza manna z wędzonymi śliwkami




 Święta tuż, tuż, wszędzie pachnie piernikiem, czekoladą i pomarańczami, a na straganach pełno suszonych owoców. Postanowiłam więc skorzystać z okazji i trochę poeksperymentować. Okazało się, że przyprawa korzenna świetnie komponuje się nie tylko z suszonymi owocami, ale także z kaszą manną. Dzięki temu powstał przepis na pyszne, aromatyczne śniadanie, które nawet wybrednym dzieciom przypadnie do gustu.

 Potrzebne nam (na 1 porcję):
- 300 ml mleka
- 3,5 łyżki kaszy manny
- 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka cynamonu
- łyżeczka gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki miodu lipowego
- 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi)

Przygotowanie:
 Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka delikatnie wsypać kaszę mannę, tak by nie powstały grudki i gotować parę minut ciągle mieszając. Gdy kaszka zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki. Podawać gorącą.

Porada: Śliwki można zastąpić kawałkami świeżej pomarańczy lub suszoną żurawiną i orzechami laskowymi.

Komentarze