Ciasto na pizzę





 Zachciało mi się dzisiaj pizzy, pomyślałam więc, że zrobię do niej domowe ciasto. Przepis jest prosty a pizza od razu zyskuje na walorach smakowych.

Potrzebujemy (na 2 blaty do pizzy):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczyptę soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży

Przygotowanie:
 Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej i sól. Robimy rozczyn z mleka i drożdży, dodajemy ciepłą wodę i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy przez 10 minut, od czasu do czasu rzucając mocno ciastem do miski. Dzięki temu będzie lepiej wyrobione a my zaoszczędzimy czas. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe.

Komentarze