Zupa pomidorowa z mięsem mielonym
Przepis dostałam od cioci i jestem jej ogromnie wdzięczna, gdyż mój mężczyzna, do tej pory omijający pierwsze dania szerokim łukiem, tę jedną zupę je ze smakiem. Mało tego, teraz to jedno z jego ulubionych dań. I dlatego sceptyków zapraszam do jadalni, a zarobione po łokcie panie domu do kuchni, gdyż przepis jest dziecinnie prosty i niewymagający.
Potrzebne nam:
- 2 litry soku pomidorowego
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki ryżu
- ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku)
- pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku
- sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- świeża bazylia do przybrania
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Do garnka z gorącym tłuszczem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć chwilę razem z mięsem. Następnie wlać sok pomidorowy i gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania. Zupę przelać do miseczek, posypać tartym serem i udekorować bazylią, Podawać bardzo gorącą.
Skad ta informacja, ze zdecydowana wiekszosc mezczyzn nie lubi zup i warzyw? Co to za bzdury
OdpowiedzUsuń