Kotlety schabowe



 Dostałam ostatnio prośbę o zrobienie czegoś typowo polskiego. Po dłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy.

 Potrzebne nam:
- 4 kotlety ze schabu
- jajko
- bułka tarta
- pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie
- frytki
- ogórki w zalewie słodko - pikantne
- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
 Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy.


Komentarze