Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym
Potrzebne nam:
*Na nadzienie: *Na ciasto:
- 80 dag gruszek - 30 dag mąki
- szkl. słodkiej śmietanki 18% - kostka masła
- 20 dag serka homogenizowanego - 2/3 szkl. cukru
- 20 dag cukru - 2 żółtka
- 4 jajka - 3 łyżki kwaśnej śmietany
- cytryna - szczypta soli
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki i posyp ciasto płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180 stopniach) przez 30-40 minut. Tarta idealnie smakuje na ciepło, można ją wtedy polać roztopioną czekoladą deserową.
Komentarze
Prześlij komentarz
Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.