niedziela, 8 września 2013

Śródziemnomorski chlebek - babka






 Ten, kto poznał już zdrowotne walory diety śródziemnomorskiej, na pewno doceni domowe, szybkie w przygotowaniu pieczywo. Do jego przygotowania niepotrzebna jest specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka.

 Potrzebujemy:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki kukurydzianej
- opakowanie drożdży suszonych
- 80 ml wody
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 100 g oleju
- pół łyżeczki soli
- 4 jajka
- 70 g sera feta
- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek
- 2 łyżki pestek dyni

Dodatkowo (jeśli lubicie):
- można dodać 2 łyżki suszonych pomidorów

Przepis:
 Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 st. C.
 Taki chlebek jest idealny na śniadanie, dostarcza bowiem mnóstwo energii. A dzięki temu że jest całkowicie naturalny, jest o wiele zdrowszy od tego z piekarni czy supermarketu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.