Amerykańskie pancakes





 Prawdziwy Amerykanin swój niedzielny poranek zaczyna od porcji tych pysznych, puszystych naleśników, najczęściej skropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów.

 Potrzebne nam będą:
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g sklarowanego masła

Przepis:
 W misce roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem i cukrem pudrem. Powoli dodawać mąkę, mieszając, by nie powstały nieapetyczne grudki. Następnie wsypać proszek do pieczenia, wlać sklarowane masło i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego!




Komentarze