Kottbullar w sosie śmietanowo - musztardowym




 Dziś zapraszam Was do spróbowania specjału kuchni szwedzkiej. Mimo licznych opinii przeciw, jestem zdania, że kuchnia ta zasługuje na szansę. Kottbullar, czyli klopsiki, są bardzo delikatne i soczyste, a sos niezwykle aromatyczny.

 Potrzebne nam:                                                            Do sosu:
- 50 dag mielonego mięsa mieszanego                        - 12 dag kwaśnej śmietany
- cebula                                                                         - 3 łyżki musztardy
- jajko                                                                           - 3 łyżki masła
- czerstwa bułka                                                           - łyżka posiekanego koperku
- 250 ml mleka                                                             -sól i pieprz
- łyżeczka musztardy (ja użyłam czosnkowej)
- sól, pieprz, mielone ziele angielskie, majeranek
- masło do smażenia

Przygotowanie:
 Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
 Przyrządzić sos. Roztopić masło na małym ogniu i połączyć z musztardą. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i dodać koperek.


Komentarze