Kruche babeczki z kremem limonkowym
Latem na gorące dni nie ma nic lepszego od schłodzonych babeczek z aromatycznym, cytrusowym kremem. W moim domu prym wiodą kruche babeczki wypełnione kremem z serka mascarpone z limonką i nutą mięty. Tylko komu chce się włączać piekarnik, gdy z nieba leje się żar? W takich sytuacjach korzystam z gotowych korpusów do babeczek. Tak zrobiłam i tym razem. Wy oczywiście możecie zrobić je własnoręcznie, jeśli chcecie ;)
Potrzebne nam:
* na krem:
- 250 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- odrobina miodu/brązowego cukru
- sok i skórka starta z 2-3 limonek (zależnie od tego, jak bardzo intensywne w smaku kremy lubicie)
- opcjonalnie - odrobina naturalnego zielonego barwnika w proszku
*dodatkowo:
- korpusy babeczek (około 16 szt.)
- drobno pokrojona czekolada z nadzieniem miętowym
Przygotowanie:
Limonki sparzyć i osuszyć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę, następnie przepołowić i wycisnąć sok.
W misce połączyć śmietankę, mascarpone, cukier lub miód i ubić na puszystą masę na wysokich obrotach. Cały czas ubijając dodać odpowiednią ilość barwnika (dodawać po trochu, aż kolor będzie satysfakcjonujący) oraz sok i skórkę z limonki. Gdy tylko składniki się połączą, wstawić miskę na 20-30 minut do lodówki. Lekko schłodzonym kremem napełnić korpusy babeczek. Całość posypać drobno pokrojoną czekoladą. Tak przygotowane babeczki schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
Musze zrobić, ten przepis jakby stworzony dla mnie :D
OdpowiedzUsuńJeśli się skusisz, daj znać jak wyszło ;) W moim domu ten krem jest w ścisłej czołówce ulubionych ;)
Usuń