Pizza z kabanosem i salami




 
Cześć! Wracam do Was po raz trzeci, tym razem już na stałe. Powroty nie zawsze są łatwe... Ostatnie dwa lata zaowocowały wieloma zmianami w moim życiu. Nowe pasje, przygody, podróże... Stawiałam już pierwsze kroki na innej platformie, gdy stwierdziłam, że jednak nie tędy droga...

 Dziś powracam z nową energią, odświeżonym wyglądem bloga oraz nowymi przepisami. Z czasem stare, nieatrakcyjne fotografie zastąpią nowe. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostaniecie i zechcecie być świadkami przemiany tego bloga :)

Na sobotnie leniwe popołudnie polecam Wam pizzę z dużą ilością mięsa i warzyw na cudownie puszystym cieście - składników wystarczy na dużą blachę.

Składniki:
Ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki cukru
– 3/4 szklanki ciepłej wody
– 1/4 szklanki ciepłego mleka
– 50 g świeżych drożdży
Pozostałe:– kilka łyżek keczupu
– zioła prowansalskie
– 6 plastrów salami pokrojonych na mniejsze kawałki
– 2-3 kabanosy o smaku chili
– kilka łyżek kukurydzy konserwowej
– zielone oliwki nadziewane papryką lub czosnkiem
– czerwona cebula pokrojona w piórka
– 3 spore ogórki konserwowe
– szklanka tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej i sól. Robimy rozczyn z mleka i drożdży, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy przez 10 minut, od czasu do czasu rzucając mocno ciastem. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy keczupem zostawiając około 1,5-2 cm brzegu. Posypujemy ziołami i układamy pokrojone mięso oraz resztę składników. Całość obficie posypujemy żółtym serem. Następnie blachę z pizzą wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.

Komentarze