wtorek, 14 czerwca 2016

Tort cytrynowo-śmietanowy z kiwi




Po długiej nieobecności wracam do Was z obiecanym przepisem na nasz rocznicowy tort. Sam przepis jest banalnie prosty,a efekt zadowala nawet wybredne gusta. Muszę przyznać, że robiąc go trochę się śpieszyłam, przez co owoce zamiast bezpośrednio na biszkopcie, wylądowały na warstwie kremu. Trochę zepsuło to estetykę, ale smak pozostał :)



Potrzebne nam:
- upieczony z tego przepisu biszkopt (jeśli macie jakiś sprawdzony przepis, użyjcie swojego, dla mnie ten jest rewelacyjny)
*krem:
- gotowy krem cytrynowy w proszku
- 200 ml mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
*masa śmietanowa:
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- krem maślany
- 80 g masła
- pół szklanki drobnego cukru
- 3 łyżeczki śmietany 30%
*dodatkowo:
- 4-5 owoców kiwi
- maczek truskawkowy
- woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie:
 Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją z opakowania i dzielimy go na dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy aż trochę przestygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem i wciąż miksując łączymy z żelatyną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i okrągłą końcówką wyciskamy "krople" kremu, każdą po kolei rozcierając w prawą stronę. Wierzch dekorujemy za pomocą końcówki w kształcie gwiazdki. Następnie przygotowujemy krem maślany. Składniki dokładnie miksujemy do połączenia składników, dodając tyle barwnika, by masa była ciemno różowa. Gotowy krem chwilę schładzamy, po czym napełniamy nim rękaw cukierniczy i formujemy z kremu kwiaty. Tutorial znajdziecie na youtubie :)
Ja swój tort ozdobiłam jeszcze maczkiem truskawkowym, który wniósł trochę koloru. Możecie go oczywiście ozdobić czym chcecie - świeżymi owocami, gotowymi ozdobami czy wiórkami czekolady :) Pełna dowolność, tort ma cieszyć oczy i smakować :)

-

2 komentarze:

  1. Super przepis.Zrobię na niedzielę ,dzięki

    http://creativelylive.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.