Mrożona kawa z bitą śmietaną
Nie ma to jak mocna, mrożona kawa z słoneczny dzień. Zwłaszcza otulona miękką chmurką bitej śmietany i oprószona kakao. Przygotowanie jej zajmuje jedynie chwilę. Intensywna w smaku, z dużą dawką kofeiny przyda się, gdy potrzebujemy szybko się zresetować. Na leniwe godziny z książką lub babskie domowe spa polecam przygotować większą ilość sporo słabszej kawy. Bitą śmietanę można zastąpić lodami waniliowymi, a kakao - cynamonem.
Potrzebne nam:
- 8 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej
- 300 ml zimnego mleka
- niepełną szklankę wrzątku
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego (można zastąpić stewią lub ksylitolem)
- 200 ml śmietany 30%
- kakao do posypania
- lód w kostkach
Przygotowanie:
Kawę zalewamy wrzątkiem i mieszamy z mlekiem oraz miodem, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia kawy. Do wysokich szklanek wrzucamy po 2 kostki lodu i zalewamy kawą do 3/4 wysokości. Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach i ubitą układamy na wierzchu kawy. Posypujemy kakao. Kawa gotowa, pozostaje nam tylko rozkoszować się chwilą. Enjoy! :)
Ostatnio rozpoczynam dzień od mrożonej kawy. Fajnie chłodzi a dodatkowo nie powoduje u mnie kofeinowych skutków ubocznych. Co dziwne, że ciepłej kawy nie mogę pić a zimną to i owszem :)
OdpowiedzUsuń