Zawijaski z serem i boczkiem




Tytułowe zawijaski, to oczywiście parówki owinięte boczkiem. Jeśli chodzi o ten produkt mięsny, ludzie dzielą się pomiędzy tych, którzy je lubią i tych, którzy nimi gardzą. Ja zaliczam się do tych pierwszych. Jako, że pracuję w różnych godzinach, zawsze muszę mieć gotowy pomysł na coś szybkiego na ciepło. Przepis ten znalazłam dobrych kilka lat temu w jednej z wielu gazet dla pań i muszę przyznać, że trafił w mój gust. Danie jest smaczne, pachnie apetycznie, no i jest gotowe w kilka chwil.


 Potrzebne nam (dla 2 osób):


- 6 długich parówek
- 6 plastrów sera żółtego (ja użyłam Złotego Mazura)
- 12 plastrów wędzonego boczku
- łyżka oleju
- pieprz, tymianek, czosnek i chilli

 Przygotowanie:
Każdą parówkę rozcinamy głęboko wzdłuż, tak by powstała kieszonka na ser. Plastry sera kroimy na cieniutkie paseczki i wypełniamy nimi rozcięcia. Każdą parówkę owijamy dwoma plastrami boczku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju słonecznikowego i rozprowadzamy po dnie, po czym układamy w naczyniu gotowe zawijaski. Doprawiamy je pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i chilli. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.

Komentarze