Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem





 Placki ziemniaczane zna chyba każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą.

 Potrzebne nam:
- 1 kg ziemniaków
- 180-200 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są
   mączyste, wystarczą 3 łyżki)
- sól, pieprz
- łyżka suszonego lub kilka
  gałązek świeżego tymianku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
 Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem.

Komentarze