Azjatycka zupa bananowa





 Jak wiemy, kuchnia azjatycka znana jest przede wszystkim z odważnych połączeń smaków. W naszej zupie połączymy słodycz bananów z  kwasowością cytryny i pikanterią sproszkowanego imbiru. Jest to danie bardzo pożywne, idealne zarówno jako samodzielny posiłek, jak i przystawka podczas uroczystej kolacji. Jedynym minusem jest to, że jeśli zostawimy trochę "na później", walory estetyczne jak i smakowe stanowczo spadną, dlatego zupę polecam zjeść od razu po przyrządzeniu. Smacznego!

  Potrzebne nam są:
- 2 duże lub 3 mniejsze banany
- cebula
- por (biała część)
- 0,5 sporej lub 1 mała pierś z kurczaka
- zielony ogórek
- cytryna
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy curry
- cukier
- kurkuma

Przepis:
 Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w talarki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra bulionu. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć do gotującego się bulionu. Na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę i por, po czym dołożyć do garnka. Chwilę gotować, po czym dodać słupki ogórka, a po chwili cytrynę. Na końcu włożyć obrane i pokrojone w plastry banany. Doprawić curry, kurkumą, dosłodzić do smaku i gotować jeszcze 2-3 minuty.



Komentarze