Truskawkowe crumble z pieprzem i kardamonem




 Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc nie mogłam sobie odmówić tych pysznych, pachnących owoców. Dziś postanowiłam przyrządzić z nich crumble. Dodatek pieprzu i kardamonu podkręcił smak.

Potrzebujemy (na 2 porcje):
- około 8 sporych truskawek
- 2-3 łyżeczki cukru
- łyżeczkę kardamonu
- sporą szczyptę czarnego pieprzu
*na kruszonkę:
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki twardego masła
*opcjonalnie:
- migdały w słupkach lub potłuczone orzechy laskowe

Przygotowanie:
 Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Zasypujemy cukrem, pieprzem i kardamonem i dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornych kokilek.
 Suche składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i za pomocą dłoni łączymy z
suchymi składnikami. Następnie gotową kruszonkę wykładamy na truskawki. Posypujemy migdałami lub orzechami laskowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut. UWAGA! Ostrożnie z wyciąganiem, bo łatwo się poparzyć.



Komentarze

  1. Wow! Wyglądają absolutnie przepysznie *o* Muszę je zrobić w ten weekend!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.