niedziela, 6 marca 2016

Bezglutenowe babeczki na Dzień Kobiet




 Kochani, dziś mam dla Was piękne babeczki na mące bezglutenowej. Doskonałe dla alergików, świetnie sprawdzą się jako słodkie małe co nie co podczas naszego kobiecego święta. Ozdobione kwiatami z masy cukrowej wyglądają jak słodki bukiecik.



Potrzebne nam:
- 200 g mąki bezglutenowej
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 ml oleju
- 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie)

Krem maślany:
- 100 g masła
- 125 g cukru pudru
- 1/2 łyżki śmietany 30%
- aromat waniliowy

Poza tym:
- 200 g lukru plastycznego
- barwniki spożywcze
- kryształy z cukru

Przygotowanie:
 Składniki na babeczki umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Wykładamy do papilotek (do 3/4 wysokości) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 15-18 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia.
 Przygotowujemy krem maślany. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy śmietanę, aromat i zielony barwnik, po czym ucieramy na średnich obrotach do połączenia składników.
 Z lukru robimy kwiaty. Dzielimy lukier na 4 części. dwie z nich barwimy na czerwono, jedną na zielono a jedną zostawiamy białą. Żeby zrobić pelargonie część lukru rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą kieliszka do wódki 5 kółeczek. Każde kółko delikatnie składamy wpół nie dociskając krawędzi do siebie. Następnie znów składamy wpół tak, by zewnętrzna krawędź była pofalowana, ale żeby brzegi się nie łączyły. Układamy 4 kółeczka w okrąg, a piąte kładziemy na nich, pofalowanym brzegiem do góry. W środek wciskamy cukrowy kryształek.


Dokładny opis jak zrobić te kwiatki znajdziecie tu: http://www.mytaste.pl/click/index/66348947/ciastkozercy.pl

 Pokusiłam się też o zrobienie cukrowych róży, tutorial znajdziecie tu:
https://www.youtube.com/watch?v=k_9zbtTBZxI
Dodatkowo wycięłam z zielonego lukru listki do moich róży.



 Może moje nie wyszły jak te na filmiku, ale i tak jestem zadowolona z efektu jak na pierwszą próbę ;) Wracając do przepisu - na ostudzone babeczki nakładamy trochę kremu, wyrównujemy jego powierzchnię i układamy na każdej babeczce po jednym kwiatku. Następnie chowamy na godzinę do lodówki.

 Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał i że zostaniecie tu na dłużej :)


3 komentarze:

  1. Jeeej, ale ślicznie wyglądają! Muszę kiedyś spróbować!
    http://tenebrisriddle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z całego serca. Zabawa lukrem plastycznym bardzo relaksuje i daje dużo radości. ;)

      Usuń

Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.